Lapsiperheessä työn ja perheen yhteensovittaminen voi olla haastavaa.  Etenkin yhden vanhemman perheillä, joissa toista vanhempaa ei ole lainkaan  tai hän ei ole lapsen hoitotehtävissä mukana, voivat haasteet käydä ylivoimaisiksi.  Pahimmillaan vanhempi joutuu jopa jäämään työstä kokonaan pois.  Nämä perheet tarvitsevat nykyistä enemmän ja ajallisesti joustavampaa päivähoitoa lapselleen, aamu- ja iltapäivätoimintaa pienille koululaisille ja erityislapsille sekä leiritoimintaa koululaisten lomien ajaksi.  Mutta myös vanhemman työpaikan töitä voidaan usein järjestää perheystävällisemmiksi työn tuottavuuden kärsimättä. Näin osoittavat tutkimukset.

Oletko käyttänyt seuraavia työn ja perheen yhdistämistä helpottavia keinoja:

Lyhennetty työaika

Jos sinulla on alle kolmevuotias lapsi tai 1-2-luokkalainen peruskoululainen, sinulla on oikeus tehdä lyhennettyä työpäivää ja mahdollisuus saada Kelasta kotihoidon tukea, osittaista hoitorahaa tai joustavaa hoitorahaa korvaamaan lyhennetyn työajan menetettyjä palkkatuloja.  Kummatkin vanhemmat voivat käyttää tilapäitä hoitovapaata ja joustava hoitorahaa, vaikka he olisivat eronneet.

Osa-aikatyötä tekevä vanhempi saattaa olla oikeutettu soviteltuun työttömyysturvaan. Saatat olla myös oikeutettu asumistukeen tai toimeentulotukeen hoitovapaan aikana. Tarkista oikeus Kelasta.

Liukuva työaika, perheellisen etätyö

Ehdota työnantajallesi liukuvaa työaikaa tai mahdollisuutta tehdä työtä kotoa käsin etätyönä.  Näin voit aloittaa työt esimerkiksi tuntia myöhemmin tai aikaisemmin, mikä voi helpottaa lapsen hoitoon viemistä. Sopikaa asiasta kirjallisesti esimiehen kanssa.

Mahdollisuus vaikuttaa vuosiloman ajankohtaan

Koululaisten pitkä kesäloma on haaste monessa perheessä.  Vuosiloman ajankohta voi helpottaa kesäloman aikaista lasten hoitoa. Joillakin aloilla lomarahat voi pitää vapaana.  Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, yleensä voi ottaa palkatonta vapaata lomarahan edestä.  Joiltakin naisvaltaisilta aloilta tosin poistettiin koko lomaraha vuodesta 2017 alkaen.

Lasten kesäleirit

Lasten lomajärjestöt järjestävät kouluikäisille lapsille edullisia leirejä, joihin on myös kuljetus järjestetty.  Monet kaupungit järjestävät kesän ajaksi päiväleirejä, esimerkiksi Helsingissä näitä leirejä on kymmenittäin.

Kunnan kotipalvelu auttaa vanhemman tai lapsen sairastaessa

Yhden vanhemman perheellä on subjektiivinen oikeus sosiaalihuoltolain 19 § mukaiseen lapsiperheiden yleiseen kotipalveluun.  Palvelun hinta riippuu vanhemman tuloista. Myös yritykset järjestävät palvelua.  Sen kustannukset voi yleensä vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Lapsen sairastamisen yhteydessä olet oikeutettu tilapäiseen hoitovapaaseen, joka on neljä päivää. Myös etävanhempi on oikeutettu tilapäiseen hoitovapaaseen. Työnantaja saattaa tarkistaa kumpi vanhemmista käyttää tilapäisen hoitovapaan.

Erityistarpeisen lapsen hoito

  • Erityishoitorahaa osallistumisesta lapsen sairaalahoitoon
    Voit saada Kelasta erityishoitorahaa alle 16-vuotiaan lapsen sairaalahoidon ja siihen liittyvän kotihoidon ajalta. Erityishoitorahan saaminen edellyttää lapsen hoitavalta lääkäriltä D-lääkärinlausuntoa sairauden vaikeudesta sekä vanhemman hoitoon osallistumisen tarpeellisuudesta. Erityishoitorahan tarkoitus on korvata ansionmenetystä, jos joudut olemaan kokopäiväisesti pois työstäsi hoidon vuoksi etkä saa palkkaa.
  • Alle 16-vuotiaan vammaistuki
    Tuen tavoitteena on tukea vammaisen tai sairaan alle 16-vuotiaan lapsen päivittäistä elämää. Lapsi voi saada vammaistukea, jos hän vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee säännöllistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Hoidon ja huolenpidon tarpeen tulee olla tavanomaista suurempaa ja kestää vähintään 6 kuukautta.
  • Omaishoidontuki
    Kunta voi myöntää omaishoidontukea lähiomaiselle, joka hoitaa kotona vaikeasti vammaista tai pitkäaikaisesti sairasta lasta. Saat lisätietoja kotikunnastasi.

Perhevapaan käyttäminen

Työnantajan on myönnettävä perhevapaa, jos työntekijä sitä pyytää ja perusteet täyttyvät.  Ne eivät ole perusteita irtisanomiselle.  Työnantaja voi vaikuttaa perhevapaille siirtymiseen ja takaisin paluuseen. Paluu onnistuu parhaiten, jos siihen on mahdollisuus saada perehdyttämistä. Isille voi olla haastavaa pitää isyys- ja vanhempainvapaat työpaikan asenneilmapiirin vuoksi.

 

Oman työpaikan perheystävällisyyttä voi testata

Lapsesikin voi olla testaaja!

Viime kädessä työn perheystävällisyys parantaa lasten arkea. Väestöliiton hankkeessa on kehitetty Oma Päivä –peli, jonka avulla 5-12-vuotiaat lapset voivat arvioida, kuinka vanhempien perheystävällinen työskentelytapa vaikuttaa lapsen jokapäiväiseen elämään.  Pelin voi ladata ilmaiseksi hakusanalla: oma päivä.

Väestönliiton Työ ja perhe  –hankkeessa on havaittu, että työt voidaan järjestää siten, että vanhemman hoivavastuukin otetaan huomioon ja samalla parannetaan työntekijän sitoutumista ja motivaatiota työtehtäviin. Ja mikä parasta, tuottavuuskin jopa kasvaa. Useita työpaikkoja on jo sitoutunut hankkeen yhteydessä muuttamaan työtapojaan.  Kun riittävät kriteerit täyttyvät työpaikalla, Väestöliitto myöntää työpaikalle sertifikaatin perheystävällisyydestä.

Myös Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on ollut kumppanina Työ ja perhe-hankkeessa.