VeNyvä-hanke

Vertaistukea ja vapaa-ajantoimintaa nuorille, joiden vanhemmat ovat eronneet

VeNyvä-hanke järjestää vertais- ja vapaa-ajantoimintaa nuorille, joiden vanhemmat ovat eronneet.  Tavoitteena on tukea 12–17-vuotiaita nuoria ja heidän vanhempiaan eron jälkeen vertaisuuteen perustuvan vapaa-ajan toiminnan avulla​. Nuoret osallistuvat aktiivisesti toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Vanhemmille ja nuorille järjestetään myös yhteistä toimintaa.  Vanhemmat saavat tietoa nuoren kokemuksista ja tukemisesta eron jälkeen sekä mahdollisuuksia vanhempien väliseen vertaisuuteen.

VeNyvä-hanketta toteutetaan yhteistyössä Marttaliiton ja marttapiirien (Itä-Häme, Lounais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Uusimaa, Savo, Pohjois-Karjala, Lappi), Kaapatut Lapset ry:n, Kasper-Kasvatus- ja Perheneuvonta ry:n, Suomen NNKY-liiton, YVPL:n paikallisyhdistysten (Lahti, Oulu, Turku, Joensuu, Varkaus, Meri-Lappi ja Rovaniemi) ja YVPL:n aluekoordinaattoreiden kanssa. Hanketta rahoittaa Stea.

Vanhempien ero herättää monenlaisia ajatuksia

Olenko mä ainoa, jonka vanhemmat ovat eronneet? Tältäkö se tuntuu? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Missä mä asun ja mikä on mun perhe? Olenko yhä tärkeä? Monenlaiset kysymykset pyörivät päässä, kun vanhemmat eroavat. 100 asiaa erosta -sivustolta löytyy vanhempien eron kokeneiden nuorten tekemiä kysymyksiä ja vastauksia sekä muuta materiaalia eroon liittyen: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/vanhempien-ero/100-asiaa-erosta/

Tekijöinä ovat olleet muun muassa VeNyvä-hankkeen toimintaan osallistuneet nuoret.