Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan äidit estävät lapsia tapaamasta isiään, eikä asialle voi tehdä mitään.Mikäli lapsilla on vahvistettu tapaamissopimus ja lähivanhempi estää tapaamiset, voi toinen vanhempi käyttää pakkokeinoja. Näitä ovat uhkasakon asettaminen, sen vaatiminen täytäntöönpanoon, sakon muuttaminen juoksevaksi sekä lapsen viranomaisnouto tapaamisiin. Uhkasakon määrä lähtee 1000-2000 eurosta. Mikäli sakko on juokseva, se kasvaa jokaisesta laiminlyönnistä. Lähivanhemman maksettavaksi voi tulla tuhansia- jopa kymmeniä tuhansia euroja. Suomi poikkeaa muista länsimaista siinä, että lapsen tapaamiskiistoissakin voidaan käyttää viranomaisnoutoa.
Mikäli etävanhempi itse laiminlyö tapaamisen, mitään keinoja ei ole käytettävissä. Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on vaatinut pakkokeinojen poistamista ja perheneuvonnallisten palvelujen kehittämistä, koska pakkokeinot eivät yleensä paranna lapsen ja vanhemman välistä suhdetta. Täytäntöönpanosovittelun tulisi olla moniammatillista ryhmätyötä, jossa mukana olisi myös päihde- ja lähisuhdeväkivallan asiantuntijoita juridiikan ja lapsen kasvun ja kehityksen asiantuntijoiden ohella. Täytäntöönpanoa käyttävillä perheillä on tutkimusten mukaan taustalla pitkäkestoisia tuomioistuinkiistoja, lähisuhdeväkivaltaa sekä lastensuojeluasiakkuutta.
Hei, olen asialla poikani puolesta. Hänellä on nyt 7v.tyttö joka asuu toisella paikkakunnalla äitinsä kanssa ja äiti tekee kaikkensa että isä ei saa tavata lastaan. Oikeuden päätös on että isällä on oikeus tavata lastaan vaan äiti ei noudata päätöstä. En edes minä mummona saa yhteyttä lapseen. Olen tehnyt lastensuojelu ilmoituksen, että meillä on hätä lapsesta, tiedämme että äiti on henkisesti tasapainoton, äkkipikainen, vieraannuttaja. Hän mustamaalaa siellä isää ja meitä isovanhempia, kukaan ei kerro meille mitään. Onko nyt mitään keinoja joilla voi saada tilanteeseen muutosta. Isällä on lakimies, mutta aina menee aikaa ennenkuin taas pääsee oikeuteen. Onko jossain joku lakimies, joka olis erikoistunut tällaisiin tilanteisiin..
Käräjäoikeuden päätökselle voi hakea täytäntöönpanoa tuomioistuimelta. Täytäntöönpanon tehostamiseksi on säädetty laajat pakkokeinot.