Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry valitsi liittokokouksessaan 19.5.2012 liittohallituksen puheenjohtajaksi DI Bodil Rosengrenin Helsingistä.  Hän  toimi puheenjohtajana myös vuosina 2005-2010.

Liittohallituksen varsinaisiksi jäseniksi erovuoroisten tilalle valittiin Riikka Kähkönen  Eriparivanhemmista  (Kajaani) , Karita Suomi Turun Seudun yksinhuoltajista,   Tarja Mäkelä Turun Seudun Yksinhuoltajista, Seija Lamminpää Merilapin yksin- ja yhteishuoltajien yhdistyksestä (Helsinki),  Anna-Maija Tikkanen Kaapatuista Lapsista (Helsinki).

Varajäseniksi valittiin Eija Tuominen Pääkaupunkiseudun Yksin- ja Yhteishuoltajat PÄKSY stä , Irina Heiskanen Eriparivanhemmista (Helsinki), Tuula Lahtinen Tampereen Seudun Yksin- ja yhteishuoltajista, Sari Peltonen Lahden Seudun Yhden Vanhemman Perheistä, Piia Tuhkanen Kainuun yksin- ja yhteishuoltajista  ja  Jouni Suutari Turun Seudun yksinhuoltajista.

Liittokokous vaati julkilausumassaan tuloerojen tasoittamista.  Yksinhuoltajien työllistymisen esteet on poistettava, perheiden palveluja parannettava sekä perhe-etuuksien ostovoima palautettava.

 

Julkilausuma 19.5.2012:

Tuloerojen kasvu lisää väkivaltaisuuksia

Lapsiperheet eivät voi hyvin.  Vielä 1990-luvulla lapsiperheet olivat pääasiassa keskituloisia, mutta 2000-luvulle tultaessa myös lapsiperheiden pienituloisuus alkoi yleistyä.  Pohjoismaissa ei ole totuttu siihen, että lapset joutuvat elämään köyhyydessä.  Erityisen suuri köyhyysriski on yhden vanhemman perheissä, joista 27 % luokitellaan pienituloisiksi.  Uutta on myös se, että pienituloisen kodin lapset ovat usein aikuisinakin pienituloisia.

Myös kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten lukumäärä lähes kaksinkertaistui vuosina 1992-2010. Lisäksi 60 000 nuorta on syrjäytynyt sekä koulusta että työstä. Viimeisen vuoden aikana olemme joutuneet myös kohtaaman seitsemän perhesurmaa.

Suomessa tuloerot kasvoivat vuosina 1999-2008 kansainvälisesti katsoen erittäin nopeasti.   Sillä on hintansa, sillä historia on osoittanut, että suuret tuloerot ja  väkivaltaisuudet seuraavat toisiaan. Eurostatin  mukaan Suomessa tehdään  henkirikoksia neljä kertaa enemmän kuin esimerkiksi Saksassa ja naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa jopa 50 %  yleisempää kuin muissa länsimaissa.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry  muistuttaa, että hallitusohjelman yhtenä painopistealueena on tuloerojen tasoittaminen. Yksinhuoltajien työllisyyden esteet on poistettava, perheiden palveluihin pitää panostaa ja perhe-etuuksien ostovoima pitää palauttaa.